24.05.2024

Branschens nyaste gymnasieingenjörer!

Onsdagen den 22 maj tog eleverna som gått det 4e året på Teknikprogrammet med inriktning samhällsbyggande och miljö examen. Det firades såklart med oss, Byggföretagen och företagsrepresentanter från branschen. Flera av dem har redan fått jobb och några är i full gång med att gå på intervjuer. Sedan höstterminen 2015/2016 har programmet funnits här i Luleå och det är ett frivilligt yrkesförberedande år som erbjuds när eleverna har gått sina 3 år på gymnasiet.

Namn fr. v: Hilma Vasara-Hammare, Tilde Palo, Tora Niia, Martin Lauri, William Christoffersson, Johannes Bergkvist, Anton Dareholt

Traditionsenligt firades examen i våra och Byggföretagens lokaler på Storgatan 9, det är 8e året i rad som vi arrangerar examen tillsammans med Luleå Gymnasieskola och Teknikcollege. I år har 7 elever fått en examen som gymnasieingenjör inom samhällsbyggande och produktionsledning bygg och anläggning.

William Christoffersson är en av studenterna som redan börjar sin karriär i branschen på måndag, då kliver han in på PEAB och blir markarbetare. William vann även stipendiet som vi delar ut på 10 000kr, det delas ut till en elev som utmärkt sig lite extra under studietiden och det har William gjort. Motiveringen löd: Eleven har tillgodosett sig utbildningen på ett hedervärt sätt, visat ingenjörsmässiga färdigheter, varit drivande och engagerad i sina studier, visat god samarbetsförmåga i grupp, bidragit till god stämning i elevgruppen och erhållit yrkesexamen.

Erik Ranängen, bransch- och föreningsansvarig för Byggföretagen i Norrbotten, välkomnade studenterna med ett tal om möjligheterna i branschen och alla satsningar som görs i norr just nu. Även rektor Anna Nilsson höll tal för eleverna om deras tid i skolan och hur viktig utbildningen är för skolan och branschen. Lärarna Malin Viklund och Jonas Engman tackade också eleverna så mycket för året som gått och berättade om vilken utveckling de gjort under sin studietid och hur roligt det varit att undervisa dem och se deras färdigheter.

Företagsrepresentanter från PEAB, NCC, Trafikverket, Sweco och Tengbom var också med och firade elevernas examen och berättade om vilka möjligheter som finns och tips på hur eleverna ska ta sig an möjligheterna och utmaningarna i branschen.

Dagen avslutades med en tvårätters lunch på Restaurang CG innan eleverna gick vidare för att fira med familj och vänner.

TE4 med inriktningen samhällsbyggande och miljö samt produktionsledning i Luleå är ett frivilligt år som erbjuds efter eleverna har gått sina 3 år på gymnasiet. Programmet är certifierat och kvalitetssäkrat av Teknikcollege och eleverna får en bra grund inom samhällsbyggande och produktionsledning inom bygg och anläggning. Utbildningen har även ett nära samarbete med lokala företag i branschen för att eleverna ska få rätt kompetens och vara anställningsbara efter examen. Engagemanget är stort hos företagen och alla som vill får jobb efter utbildningen.