05.09.2022

Byggföretagen och Norrbottens Byggmästareförening delade ut stipendium

Byggföretagen och Norrbottens Byggmästareförening delade ut stipendium till en avgångselev 2022 vid YH-utbildningen Byggproduktionsledare vid Lapplands Lärcentra. Lärarna väljer ut en stipendiat som utmärkt sig särskilt bland sina klasskamrater och lärarnas val föll på Anna Sahlsten. Stipendiet är på 10 000 kronor.

Anna har efter 25 år inom handeln valt att skola om sig och att byta bransch. Hon jobbade länge för Indiska och fick där vara med och planera för byggnation av nya butiker och i samband med det väcktes intresset för att arbeta med bygg på heltid. Hon ville inte gå en för lång utbildning och fastnade för den två-åriga YH-utbildningen på Lapplands Lärcenter. I utbildningen ingår mycket praktik och Anna arbetar idag på PEAB, som var ett av de företag hon praktiserade på. Hon är arbetsledare på PEAB anläggning där hon leder och fördelar arbetet i produktionen av en ny pappersfabrik på SCA i Obbola. På frågan om vad hon vill säga till de som funderar på att söka sig till byggbranschen säger hon:

– Våga ta steget, det är varierat arbete och man blir aldrig fullärd. Det är kul att arbete i projekt och det finns många utmaningar och många möjligheter.

Erik Ranängen på Byggföretagen och Norrbottens Byggmästareförening delade ut stipendiet.

– Vi behöver bli många fler inom bygg och anläggning och vi ser många lyckade exempel på att man kan karriärväxla till vår bransch efter många år i andra verksamheter. Anna är ett bra exempel på det, hon fick direkt ett bra jobb på PEAB efter utbildningen, säger Erik.