09.06.2023

Byggkollo för barn ska stärka framtidens arbetskraft i Norrbotten

I nästan 100 år har de byggt Norrbotten. När Norrbottens Byggmästareförening nu tar sikte mot 100 år till så gör de det bland annat genom initiativ för att stärka återväxten i byggbranschen. I juni är det återigen dags för Byggkollo på Teknikens Hus i Luleå — ett sommarläger för barn födda 2012-2014 där kojbygge står i fokus.

Norrbottens Byggmästareförening har sedan 1928 varit branschföreningen som byggt Norrbotten. Idag fokuserar de på bransch- och kompetensutveckling, och arbetar med flera initiativ, bland annat priser, utställningar och stipendier, för att stärka utvecklingen i Norrbotten.

Byggkollo är ett initiativ i samarbete med Byggföretagen och Teknikens Hus, med syfte att väcka intresset för bygg och teknik redan i tidig ålder bland barn i Norrbotten. Under två separata veckor i juni, med start 11 juni, kommer barn födda 2012-2014 att få lära sig att bygga i trä, hantera olika verktyg och bygga egna kojor — från ritning till visning.

“Förra sommaren var första året vi anordnade Byggkollo, och det var en stor succé med engagerade deltagare och härlig gemenskap. Vi vill gärna erbjuda barnen i vårt område möjligheten att få ha kul och lära sig saker samtidigt. Det kommer att ske under professionell ledning och ett säkert arbetssätt med hjälm, väst och handskar är en del av det barnen får lära sig. Alla barn gillar att bygga och vi hoppas att det intresset ska hålla i sig och att vi får välkomna de som gått kollot hos oss som anställda när de vuxit upp. “

Erik Ranängen, chefstjänsteman på Norrbottens Byggmästareförening

Byggkollo är en del i ett omfattande samarbete mellan Norrbottens Byggmästareförening, Byggföretagen och Teknikens Hus. Sedan tidigare finns även Bygglek, en permanent utställning på Teknikens Hus i Luleå, där de även erbjuder alla länets skolungdomar lärarledda utbildningar inom bygg. Den linjen följs även under Byggkollo, där högstadieelever från länet är på plats för att handleda barnen tillsammans med pedagoger från Teknikens Hus.

“Det känns fantastiskt att för andra året i rad erbjuda Byggkollo för barn. Vi vill, på ett lekfullt och roligt sätt, öka intresset för teknik, naturvetenskap och matematik hos barn och unga och Byggkollo bidrar starkt till det. Barnen kommer att bli mycket väl omhändertagna av våra engagerade pedagoger och feriejobbare. Vi ska bygga mycket och ha riktigt kul tillsammans”

Josefin Wäppling Bernárdzon, verksamhetsutvecklare på Teknikens Hus