09.10.2017

Byggstenen i Dublin

2016 års stolta Byggstenenstipendiater har besökt den Gröna Ön och huvudstaden Dublin under ett par intensiva dagar i oktober.

“Lilla” London

Dublin är den största staden på Irland och huvudstad i Republiken Irland. Dublin betraktas av många som ett London i miniatyr med bra shopping och nöjesutbud. Allt inom behagligt promenadavstånd.
Att gå på puben är en stor del i Dublinbornas liv, och man tar gärna en pint eller två efter jobbet. Det bor många unga människor i Dublin och det märks på många sätt när man rör sig i staden och upptäcker det livliga gatulivet.

 

 

 

 

 

 

 

Studiebesök på Instant Upright

Samma dag som vi landade i Dublin så besökte vi företaget Instant Uppright, som är verksamt inom Acess industrin vilket betyder att man tillverkar system till byggbranschen som gör det möjligt att ta sig från A till B. Företaget är världsledande på tillverkning av lätta byggställningar och all projektering, produktutveckling och merparten av tillverkningen sker i Dublin. Fabriken är på nästan 30.000 moch härifrån levereras byggställningar till hela världen. Vi fick en total visning av hela fabriken och möjlighet att diskutera arbetsmiljö, europeiska regler, produktutveckling, arbetskraftskostnad med mera. Ett mycket uppskattat studiebesök bland stipendiaterna.

Dublins äldsta pub

Dublin är känt för sina många pubar och den äldsta i Dublin heter Brazen Head och här åt vi en ordentlig portion lokalproducerad variant av ”Rotmos och fläsklägg”.  Naturligtvis provade vi också en lokalproducerad öl och summerade tillsammans en händelserik och givande dag.

 

Fler studiebesök

Den andra dagen inleddes med studiebesök på en byggarbetsplats där man byggde om en lokal musikskola som hade förfallit och samtidigt utvecklade marken omkring området till flerbostadshus. Byggföretaget och chefen berättade verkligen ingående och passionerat om byggprocessen, materialval, egen arbetskraft, underentreprenörer, löneläge, arbetstider, byggregler, produktionskostnader och utländsk konkurrens.

 

 

 

Vi besökte också ett inflyttningsklart kontorskomplex söder om Dublin dit nu många finansieringsbolag och IT bolag väntas flytta pga av Brexit. Irland drabbas hårt av finanskrisen 2008 och har precis hämtat sig från detta och nu är det återigen full fart på byggandet. Mest är det byggande av kontorslokaler och irländarna skojade faktiskt om detta och sa att ”den nya nationalfågeln är en byggkran” Över 70 stora byggkranar kunde ses i Dublins skyline. En middag på Church hanns också med och restaurangen ligger i en ombyggd kyrka.  Kan vara ett intressant utvecklingskoncept för svenska kyrkor.

 

Arkitektur och historia

Irlands historia är präglad av ockupation, vikingar och engelsmän. En svår hungersnöd och precis som för Sverige en stor utvandring till USA har också gjort avtryck. Trots det så är människorna otroligt gästvänliga och humorn och glädjen smittar av sig. En stadsrundtur med fokus på arkitektur, byggnadskonst var en otrolig upplevelse med många härliga skratt åt irländarnas härliga humor och perspektiv på historien. Helt otrolig stadstur tyckte jag och är någon intresserad av en bra guide så tveka inte att kontakta mig.

 

 

Självklar avslutning

Många minnen och en mycket bättre förståelse för byggbranschen i Irland så avslutade vi resan med ett besök på Dublins Stolthet bryggeriet Guinness.

 

 

 

 

 

 

Fredrik