31.05.2021

Examen TE4

Framtidens samhällsbyggare

Den 28 maj tog den sjätte upplagan av TE4 examen efter en avslutningsceremoni på Restaurang CG i Luleå. Dagen skedde i linje med de restriktioner som gäller avseende corona och bestod av en ordentlig lunch, stipendie- och betygsutdelning samt tacktal av lärare, elever och representanter från byggbranschen.

Utbildningen är ett samarbete mellan skolväsendet, Teknikcollege och Byggföretagen för att erbjuda ingenjörsinriktade och teknikintresserade elever ett fjärde gymnasieår inriktat på samhällsbyggnad. Den årliga utbildningen blandar teoretisk kunskap med två längre praktikperioder. Eleverna läser vid Teknikprogrammet på Luleå gymnasieskola.

 

“Det är alltid känslor av glädje och stolthet som infinner sig i dessa stunder. I år har vi en klass där alla har presterat på en hög nivå, alla går ut med fullständiga betyg och flera av eleverna kommer börja jobba redan nu på måndag”, säger Anna Nilsson, rektor på Teknikprogrammet.

Varje år delas ett stipendium ut av Byggföretagen och Norrbottens Byggmästareförening till en elev som utmärkt sig särskilt. Årets mottagare är Edwin Johansson som visat driv, engagemang, ingenjörskap och bidragit till en god stämning i gruppen. Han tar emot 10 000 kronor och en resväska som symboliserar den karriärsresa som nu tar fart.

 

 

“Jag har alltid varit väldigt teknikintresserad och med kurserna som vi hade på gymnasiet fick jag upp intresset för samhällsbyggnation. För mig har APL-perioden varit mest givande och jag har fått utföra arbetsledaruppgifter och följa med i den dagliga verksamheten. Nu väntar en riktig anställning på PEAB”, berättar Edwin.

Kompetensförsörjningen har med åren blivit en allt mer kritisk fråga för den svenska byggbranschen. Inte minst i övre Norrland, där det nu görs flera stora investeringar.

 

 

Bygg och anläggning kommer att få mycket att göra i samband med de rekordsatsningarsom kommer inom industrin. Vår bransch är dessutom först ut, de måste ha vägar att åka på och fabrikslokaler att verka i. Det här är därför en väldigt viktig utbildning, och det är extra kul att det är en mix av tjejer och killar. Alla här kommer få bra jobb om de bara vill”, säger Erik Ranängen, Bransch- och föreningsansvarig för Byggföretagen i Norrbotten.

Trots den rådande pandemin har utbildningen kunnat fortsätta obehindrat och inför nästa år är det än så länge femton sökande.

 

“Vi har turen att vara en mindre grupp som kan arbeta mer isolerat än andra. Vi fick skjuta lite på den andra praktikperioden, men i övrigt har vi kunnat kombinera lektioner på plats med distansstudier på ett bra sätt. Vi är otroligt stolta över varenda en och ser redan nu fram emot nästa kull”, avslutar Malin Viklund, lärare i CAD samt rit- och mätningsteknik.

Fakta

För att ansöka om att få delta i utbildningen behöver eleven ha godkänd examen från någon av det treåriga teknikprogrammets inriktningar och vara högst 22 år. Eleven får cirka 12 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) där hen får möta gymnasieingenjörens vardag och utmaningar.

Läs mer om TE4