30.06.2023

Ferieungdomar imponerar i KIA-projektet

Hur skapar man mer liv och rörelse på Köpmantorget i Luleå?
Den utmaningen tog sig årets KIA-sommarprojekt an – med bravur.

Den första av två grupper ferieungdomar avslutade idag sin tre veckor långa arbetsperiod i Luleå kommuns regi. Under den förhållandevis korta tiden fick de i uppdrag att undersöka, analysera samt komma på nya idéer för hur Köpmantorget i Luleå kan bli en mer levande plats.Målet med KIA-projektet är att ge unga en ingång till byggbranschen och ett intresse för bland annat stadsbyggnadsplanering. Något som verkar ha lyckats.

– Jag var med i projektet även ifjol och eftersom det var så intressant sökte jag i år igen, säger Andreas Backman.Han ska börja tredje året på Teknikprogrammet med inriktning på produktionsteknik och har redan framtiden klar för sig.

– Jag ska läsa till högskoleingenjör i byggteknik. Det är min plan.Tillsammans med Oscar Jakobsson och Soroosh Mohammad presenterade han en idé som imponerade på de representanter från kommunen som fanns på plats.

– Vi hade kanske 20 idéer men gick vidare med den bästa. Vårt förslag är att göra Köpmantorget till en plats där människor vill stanna och hänga. En naturlig samlingsplats, säger Andreas Backman.Andreas, Oscars och Sorooshs förslag var en grön oas med pingisbord, gott om sittplatser och en kiosk med storbildskärm där exempelvis Luleå Hockeys matcher skulle kunna visas. För att tydliggöra att torget överhuvudtaget finns presenterades även ett förslag på konst som lockar in folket från Storgatan.

– Svårast var nog att förhålla sig till den lilla ytan. Roligast var att få en inblick hur det faktiskt går till när man planerar för ett sånt här bygge, säger Andreas.De två andra idéerna bestod bland annat av en grön premiumbasketplan och en kombinerad lekplats/paviljong med grillplats.

“För oss är det viktigt att få med ungdomarnas åsikter om torget. Vi kommer att spara alla projekt och titta på dem både när vi planerar för Köpmantorget och andra projekt. Riktigt fina presentationer. “

Viktor Wäppling, landskapsarkitekt på Luleå kommun.

KIA sommarprojekt är ett initiativ och samarbete mellan STD (Svenska Teknik & Designföretagen), Trafikverket, Luleå kommun, LTU och Byggföretagen.