24.10.2022

Fullt hus för Nätverk Q

Rekordstort intresse när Nätverk Q bjöd in till höstens stora event, en inspirationsföreläsning med retorikern Elaine Eksvärd. Mer än 70 kvinnor från länet hade samlats på Clarion Hotel för mingel, föreläsning och avslutande middag.

– Byggbranschen ska vara en bransch för alla. Som kvinna kan det ibland kännas ensamt och då är det viktigt att vi alla ser kraften i att vi är så här många. Även om man inte träffar alla på sitt eget kontor, inleder Bodel Blom, en av initiativtagarna till Nätverk Q

 

Först ut på scenen var Sofia Fjällström, snickare på SA Englund och vinnare av Byggstenen 2021. Sofia har en bakgrund som kock men var sugen på förändring och byggbranschen lockade. Sofia berättade om sin resa in i branschen och varför hon tror att så många tjejer hoppar av de praktiska utbildningarna på gymnasienivå.
– Jag längtar tills jag har fler kvinnliga medarbetare och kollegor. Tills dess behöver många saker förändras, bara en sån självklar sak som kläder i rätt storlek och utrymmen att byta om i, avslutar Sofia.

 

Sedan var det dags för kvällens huvudnummer, Elaine Eksvärd, att äntra scenen. Elaine var inbjuden för att prata retorik och härskartekniker. Frågor som hur man identifierar subtila härskartekniker och hur kan man på bästa sätt kan hantera besvärliga personer snyggt varvades med diskussioner i mindre grupper. Tillsammans med deltagarna, en stor dos humor och värme delade Elaine med sig av enkla verktyg för att hantera olika situationer som kan uppstå på en arbetsplats.
– Byggbranschen är en av de mest förlegade branscherna som finns och jag brinner för att förändra dessa maktstrukturer. Det är en investering att vara snäll, däremot kostar det att vara dum, konstaterar Elaine.