19.10.2022

Högsta betyg för skolprojektet “Håller det här?”

Under torsdagen var det Ängsskolans tur att besöka Teknikens Hus för att medverka i skolprogrammet “Håller det här?”. Under ledning av Linda Ökvist fick deltagarna lära sig hur man gjuter en grund och reser väggar samt varför våra hustak ser ut som de gör i Norrbotten. 

Programmet syftar till att öka kännedomen om byggbranschen och utbilda eleverna i hur man konstruerar ett hus från grunden. Programmet drog igång under pandemin och har sedan start fått bra betyg av både elever och lärare.

– Barnen tycker om att komma hit till oss på Teknikens Hus. Målet är att skapa något tillsammans som de sedan kan ta med sig hem och smycka vidare, säger Linda Ökvist.

Norrbottens Byggmästareförening är en av initiativtagarna till programmet och Erik Ranängen var på plats för att stötta eleverna under byggnationen. Att gjuta med gips visade sig vara enklare sagt än gjort och eleverna fick hjälpas åt för att hinna montera väggar innan grunden stelnade. Erik förklarade för eleverna att det är precis så det fungerar i verkligheten och beskrev hur viktigt det är att hjälpas åt i arbetslaget och genomföra de olika momenten i rätt ordningsföljd.

 

Trots att några husgrunder hann stelna innan väggar och armeringsjärn var på plats var eleverna nöjda med förmiddagens aktivitet. Det här var så coolt, konstaterade en av deltagarna och fick medhåll av sina klasskamrater innan det var dags för lunchpaus.

På initiativ av Norrbottens Byggmästareförening, Teknikens Hus och Byggföretagen arrangeras just nu tre projekt kopplat till byggbranschen. Bygglek är Teknikens Hus egen byggarbetsplats med yta för att bygga, leka och skapa. För elever på mellan- respektive lågstadiet erbjuds utbildningsprogrammen “Bära eller Brista” samt “Håller det här?”. Skolbesök bokas via Teknikens Hus hemsida.