14.12.2020

Inspirationsföreläsning med Jonas Eriksson

På nobel-dagen, torsdag den 10 december höll Jonas Eriksson en inspirerande digital föreläsning på temat ledarskap och lagbygge.

Evenemanget inleddes med ett Teams-möte där Peter Fahlblom hälsade alla välkomna och berättade kort om Byggmästareföreningen. Peter introducerade Jonas Eriksson och tillönskade alla deltagarna en God Jul och ett Gott Nytt År.

Efter föreläsningen följde en frågestund där deltagarna fick möjlighet att reflektera och ställa frågor till Jonas.
Jonas, som varit fotbollsdomare i 31 år, varav 20 på absolut högsta internationella nivå, berättade om sina erfarenheter från många års företagande och livet på fotbollsplaner över hela världen. Två världar med väldigt olika förutsättning. Ett sammanhang där man får uppmärksamhet när man lyckas bra och det andra där den bästa feedbacken är att inte bli omnämnd över huvud taget, där återkopplingen spänner från veritabla hotbrev till, i bästa fall, presentkort till en optiker.

Han startade sin fotbollskarriär som spelande coach i IFK Bäcken och har under sin domargärning dömt matcher med många internationella världsspelare. Leo Messi i Barcelona är en av Jonas favoritspelare. En världsstjärna som visade stor respekt för domare och andra funktionärer medan andra, som Christiano Ronaldo och Mario Balotelli, gjorde allt för att utmana domarna.

Eriksson pekade på några viktiga nyckelfaktorer som kan vara helt avgörande för framgång eller misslyckande när man bygger sitt lag. Oavsett om det är företag eller andra sammanhang.

Tydlig målsättning

Vägen till framgång är ofta krokig, men visionen och målbilden måste vara tydlig. Sätt nya mål när ett är uppfyllt.

Glädje

Alla har en del skitiga dagar på jobbet, men för att skapa en långsiktigt bra leverans måste arbetet präglas av lust och glädje.

Timing

Träna på förmågan att göra rätt saker i rätt tid, var påläst och förberedd på vad som kan hända runt hörnet.

Passion

Gör bara det du tror på och kommunicera det till din omgivning

Var mänsklig

Alla gör fel nå’n gång. Implementera en tillåtande kultur där man får göra fel och lära sig att bli bättre. Människor växer när de känner tillit.

Mångfald

I ett rum med bara likasinnade utförs inga stordåd. Bygg ett lag med olika personligheter och kompetenser.