15.06.2017

Kuststad i Luleå tar form

Kuststad är ett spektakulärt byggprojekt med Innerstadsfjärden AB som byggherre. Man har fyllt igen delar av hamnbassängen i Ettans småbåtshamn och bygger nu den första och andra etappen av tre i ett av Luleås mest attraktiva bostadslägen med direkt bottenvikskontakt. Hela byggområdet omfattar c:a 4 hektar.

Samtliga lägenheter i etapp I är sålda och ett fåtal finns kvar i etapp II. Säljstarten för etapp III är vid kommande årsskifte. Etapp I är inflyttningsklart i december 2018.

 

P-O Patomella är VD på Innerstadsfjärden och arbetschef på Nåiden, som är byggentreprenör. P-O är mycket nöjd med arbetet så långt, både projektering och byggande går efter plan trots en del tuffa utmaningar under uppstarten i vintras.

“Just nu har vi ett riktigt bra gäng på ungefär 30 byggare på plats och de gör ett kanonjobb”, säger P-O

 

 

 

Hela exploateringsområdet är inhägnat med stålspont, som tätats med en gammal beprövad metod med en sand- och sågspånsblandning. Närheten till vattnet är givetvis en fantastisk tillgång, men också en utmaning som ställer speciella krav på byggmaterial, konstruktioner och produktionsmetoder.

 

Bottenmaterialet består i huvudsak av sulfidjord, som betraktas som farligt avfall om det måste schaktas bort. Därför pålar man hela området med betongpålar på mellan 3 och 15 meter. Just nu pågår pålningen av etapp II.

 

De tre kvarteren kommer att omgärdas av en strandpromenad med direkt vattenkontakt. I mittenkvarteret (etapp II) planeras en restaurang, som skall drivas av Simon Laiti. På stenpiren utanför området anläggs en båtbrygga, som ger en unik möjlighet för båtintresserade lägenhetsinnehavare.

 

I dagsläget har man gjutit källarplanet i etapp I och påbörjat första lägenhetsplanet. På bilden står gruppen i en av gavelägenheterna med utsikt mot Södra hamn.

Vi ser väldigt mycket fram emot fortsättningen på projektet och nya studiebesök på Kuststad.