07.05.2021

Månadens medlemsföretag: Norrbottens Bergteknik

 

 

Mycket PANG för pengarna

 

Grunden till företaget lades när ynglingen Wolgan Karlsson startade sitt yrkesliv som sprängarlärling till sin far Helmer på 1960-talet. Wolgan byggde sin yrkesskicklighet under en tid när arbetet bedrevs med handhållna maskiner och ansenligt muskelkraft och man fick lära känna berget med hela kroppen. Norrbottens Bergteknik har fortsatt i samma entreprenörsanda, förvaltat och utvecklat yrkeskunnandet och är i dag ett av Sveriges ledande företag inom berghantering.

Det nuvarande bolaget startade officiellt 1991. Uppdragen fanns i framförallt Norr- och Västerbotten med fokus på bergtäkter och dagbrott. Under de första åren omsatte man 3-5 MSEK och entreprenader började växa fram som en potentiell marknad.  Årsskiftet 2010/2011 klev Andreas Christoffersson på som VD och satsningen på entreprenader accelererade och är i dag det tyngsta affärsområdet i verksamheten. 2021 rekryterades Nils-Petter Nilsson till VD-rollen och uppdraget att fortsätta driva den starka utvecklingsresan.

Man har under de senaste 10 åren gjort en makalös tillväxtresa från en omsättning på 30 MSEK 2010 till c:a 300 MSEK idag (2020).

Sedan 2016 är Norrbottens Bergteknik en del av koncernen Nordisk Bergteknik, tillsammans med ett flertal svenska och norska systerbolag.

Företagets kunder hittar vi bland andra stora byggentreprenörer som NCC och PEAB

Fakta

Omsättning:    c:a 300 MSEK
Antal medarbetare:   c:a 100
Etableringsorter: Älvsbyn, Umeå, Sundsvall, Stockholm

Kuriosa

Företagets grundare, Wolgan, har hjälpt många privatpersoner i Norrbotten till bra dricksvatten.
Han har under sin verksamma tid sprängt upp ett hundratal färskvattenbrunnar för bättre tillflöde.

Några projekt

 

HYBRIT, Luleå

Ett initiativ från LKAB, Vattenfall och SSAB för att framställa fossilfritt stål. Norrbottens Bergteknik kommer att arbeta med bergarbeten för vätgaslagring.

Kund: NCC

 

 

 

Northvolt, Skellefteå

Bergarbeten för Europas största batterifabrik

Kund: PEAB

 

 

 

Logistikparken, Sundsvall

Logistiklösning för bland annat pappersbruket Ortviken och Tunadals hamn

Kund: PEAB

 

 

Kontaktuppgifter

Norrbottens Bergteknik AB
Betonggatan 3
942 36, Älvsbyn
0929-109 10
nils-petter.nilsson@bergteknik.se
www.bergteknik.se