15.06.2017

Medlemsresan till London

Vi startade årets medlemsresa med intressanta samtal och reflektioner kring byggbranschen före avfärd och under resan till London.

 

Efter etablering på hotellet avslutades kvällen med gemensam middag på en av Jamie Olivers restauranger.

 

207 Old Street
Fredag morgon fick vi stifta bekanskap med den tuffa trafiksituationen i London, där det enda rimliga transportalternativet är kollektivtrafik. Byggverksamheten är minst sagt omfattande i staden och vårt hotell var omgivet av flera byggarbetsplatser.
Projektet 207 Old Street besöktes och hela projektet ligger i en stadsdel i London som är under kraftig förvandling. Byggnaden som uppfördes återanvände den befintliga betongstommen och byggdes om till moderna, energi- och miljö-smarta kontor. Projektledningen var väldigt öppna och trevliga och delade med sig av det som gått bra och det som gått mindre bra. För och nackdelar med valda tekniska lösningar var extra intressant att ta del av. Kontorsbyggnaden innehöll inte en enda parkeringsplats utan hyresgästen var hänvisad till kollektivtrafik. Mycket underentreprenörer och lite egen personal var också en iakttagelse.

Utsikt från kontorsbygget 207 Old Street. I bakgrunden Londons berömda Skyline med byggnader som ”Gurkan” och ”Walkie Talkie”

 

Projektledningen hade förberett vårt studiebesök föredömligt

 

Copyright Building
Copyright Building är ett annat centralt beläget kontorsbygge som byggts från grunden.

Copyright Building – Kontorskomplex i centrala delarna av London

 

Delar av vår grupp på Copyright Building – i bakgrunden syns det berömda London Eye.

 

Battersea Power Station
Det mest spektakulära upplevelsen var studiebesöket till Battersea Power Station, där man omvandlar ett gammalt kraftverk till kontor, lägenheter, shopping och restauranger. Projektet som har en budget på 6 miljarder ingår i en större stadsomvandling i området och runt omkring projektet pågick enormt mycket.
En av de kvarvarande lägenheterna kunde köpas för 400 miljoner.

Battersea Powerstation –  Ett gammalt kraftverk omvandlas till kontor, lägenheter, shopping och restauranger. 

London är en stad full av sevärdheter, spännande arkitektur och komplexa byggarbetsplatser. Man har stora utmaningar med balansen mellan ny och gammal arkitektur. Caroline gav oss en fantastisk rundtur och berättade om planprocesserna, byggnationer och byggpolitik samt medborgarnas reaktioner på olika projekt i staden.

 

Mix av äldre och modern arkitektur

 

Newham/East End

Ett område som helt byggt om för bl.a. OS 2012 är Newham/East End. Området kommer att vara värd för friidrotts VM senare i höst och naturligtvis pågick en del byggnationer även här.

Newham / East End – värd för Friidrotts-VM 2017

Dagarna i London var intensiva och lärorika och som vanligt så var sällskapet den stora behållningen.

Vid pennan
Fredrik