21.03.2024

Nätverk Q hejade fram Luleås hockeydamer till SM-Guld

Nätverk Q bjöd in till en helkväll på Coop Norrbotten Arena tisdag 19 mars för att heja fram Luleå hockeys damlag till SM-guld och guld blev det kvällen till ära. Förutom det egna nätverket som består av kvinnlig tjänstepersonal i byggbranschen som är verksamma i Norrbotten, bjöd de in kvinnliga studenter från Luleå Tekniska Universitet som studerar “Väg- och vattenbyggnad”, “Arkitektur”, “Samhällsbyggnad” och “Bygg och anläggning”. De bjöd även in kvinnliga gymnasieungdomar som läser på Teknikcollege, som är en yrkesförberedande utbildning som leder till jobb i byggbranschen. Även yrkesverksamma kvinnor i branschen var bjudna. Totalt var det 57 kvinnor på plats för att stötta Luleås hockeydamer.

Kvällen inleddes med en föreläsning av Emma Eliasson som var Luleå hockeys första lagkapten inom damhockey, klubbdirektören och Luleå hockeys VD Stefan Enbom och Julia Edbom som är kommunikatör med inriktning foto och film för klubben.

Emma Eliasson har idag slutat som hockeyspelare och jobbar som affärsutvecklare på CWN som är ett bolag inom BDX-koncernen. Förutom att hon har varit klubbens första lagkapten under premiärsäsongen 2015/2016 har hon hunnit göra 240 landskamper, 3 OS-turneringar, tagit 5 SM-silver, 1 SM-guld och 1 OS-guld trots sin ålder på bara 34 år. Emma kommer från Kiruna och började spela hockey som 6 åring. Hon började som 14 åring att spela på elitnivå och kombinerade hockeyn med heltidsjobb då hon som damhockeyspelare på elitnivå inte hade någon lön för sin insats. Hon har tränat och tävlat på lika villkor som killarna som många av dem idag har blivit miljonärer på sin sport. Emma lyckades förmedla sin passion för hockeyn och sin syn på hur viktigt det är att hockeyn ska bli jämställd, sporten ska inte sitta i könet utan i intresset.

 

Stefan Enbom som är VD och klubbdirektör på Luleå hockey sedan 11 år tillbaka berättade varför dam- och tjejhockey är så viktigt för klubben. Klubben vill vara en vinnande förening och producera bra spelare, alla som brinner för sporten är viktiga pusselbitar för att få en framgångsrik hockeyförening. Han tror inte att man kan bli framgångsrik om man är enkönad utan jämställdhet var ledordet i Stefans resonemang. Luleå hockey satsar på tillväxt och strävar efter att vara Sveriges mest hållbara och jämställda förening. Stefan jobbar för att föreningen ska ha en naturlig och välkomnande stämning och att villkoren ska vara lika, oavsett kön.

 

Klubbens kommunikatör för foto och film, Julia Edbom berättade för nätverket om hur klubben kommunicerar för att se bortom könet. Damerna har fått göra mycket av jobbet själv men ambitionen är att damer och herrar ska ta lika mycket plats och få lika mycket hjälp med att marknadsföra sig. Klubben kommunicerar för att attrahera företag och för att visa upp föreningen och föreningens spelare för deras prestation och inte utifrån “damer” eller “herrar”. Klubben vill vara transparanta och visa hela spektrumet av känslor hos spelarna.

 

Klubbens strategiska mål är “ishockey på lika villkor i en jämställd och bra förening”. Nätverk Q med inbjudna som var på plats kunde alla enas om att hockeyn och byggbranschen har mycket gemensamt och att vi tillsammans kan jobba för att stärka det kvinnliga varumärket. Det var en väldigt givande kväll som slutade med succén SM-guld!