24.06.2021

Nu startar KIA-projektet 2021

Den 23 juni startade årets upplaga av KIA:s sommarprojekt (Kompetensutveckling i Anläggningsbranschen) där gymnasieelever intresserade av samhällsbyggnad får som sommarjobb att utföra ett projektuppdrag från planarbete till entreprenad. Årets uppdrag för de 20 eleverna är att utveckla Karlsvik strax utanför centrala Luleå.

 

Dagen startade med ett föredrag av Erik Ranängen som är bransch och föringsansvarig för Byggföretagen i Norrbotten. Han berättade bland annat om bygg- och anläggningsbranschens framtid, möjligheter, yrkesval och det hållbarhetsarbete som görs.

 

Den följande eftermiddagen spenderades med studiebesök på Kronandalens byggområde. Där byggs Luleås nya stadsdel med planerade bostäder för cirka 7000 invånare. På plats fanns platschefen Markus Sjöblom och arbetsledaren Gustav Svensson. De representerade Nåiden Bygg och berättade om pågående projektet för eleverna. Från Luleå Kommun närvarade projektledare Emma Hurtig och samordningsansvarige Johanna Riihiaho. De visade och berättade om kommunens arbete och tankar kring hur man utvecklar en modern stadsdel.

 

KIA är ett initiativ från STD (Svenska Teknik & Designföretagen), Trafikverket, Luleå Kommun, LTU och Byggföretagen i samverkan. Resultatet av gruppernas arbeten kommer att redovisas på fredag den 2 juli.