01.07.2022

Presentation av KIA Sommarprojekt grupp 1

(På bilden från vänster, Linus Björkman, Martin Lundholm, Axelia Henriksson)

I tre veckor har gymnasiestudenter inom ramen för sommarens KIA-projekt tagit sig an utmaningen att skapa och presentera en ny vision för området Trekanten i Luleå centrum. Deltagarna har delats in i grupper om 3–4 studenter och under fredagen fick de presentera sitt arbete för inbjudna gäster. 

Deltagarna presenterade tre olika förslag på hur ytan som idag används som parkeringsplats, i framtiden skulle kunna agera mötesplats. Flera grupper beskrev att det saknas en mötesplats för unga i centrum och att detta område hade kunnat vara en del av lösningen. Koncepten innehöll allt från badbryggor och bilfria sommargator till caféer och restauranger. Men även hur ytan kan användas under vintertid togs upp, samt hur man kan arbeta med ljus och möjlighet att koppla ihop trekanten med närliggande landmärken som exempelvis Kulturens Hus eller Norrbottensteatern.

På plats vid presentationen fanns representanter från bland annat Luleå Energi, Luleå Kommun och Byggföretagen. De beskrev hur inspirerade de blev av deltagarnas kreativitet och berättade ur sitt perspektiv hur det är lätt att låsa sig och se problemen i första hand. De tar med sig att de behöver bli bättre på att lägga den kreativa inblicken först, för att därefter titta på hur det ska genomföras praktiskt.

Deltagarna var nöjda med sommarens feriejobb.

– Det har varit kul att få vara med och komma med idéer. Kanske kommer vi kunna påverka litegrann, sammanfattade Martin Lundholm.

Tova Kärrman, en av handledarna för projektet, lyfte vikten av den demokratiska processen för att alla ska få sin röst hörd. Hon beskrev hur viktigt det är att lyssna på dem unga, som ofta hamnar utanför rummen där besluten fattas. Hon belyste även det faktum att dessa deltagare nu har fått möjlighet att vara med och bidra till staden de vuxit upp i och kanske kommer att bo i resten av livet.

– Jag är verkligen stolt över deltagarna, det är så coolt att de idag slänger sig med begrepp som de inte kände till för två veckor sedan. De har gått från 0 till 100. Det är skitcoolt, avslutade Tova.

För de deltagande gymnasieeleverna väntar nu ett välförtjänt sommarlov. I augusti startar omgång två av sommarens KIA-projekt med tolv nya deltagare. Då hoppas vi på fler spännande förslag på hur området kan se ut i framtiden.

KIA:s sommarprojekt (Kompetensutveckling i Anläggningsbranschen) är ett initiativ av STD (Svenska Teknik & Designföretagen), Trafikverket, Luleå̊ Kommun, LTU och Byggföretagen.