07.05.2015

Reseberättelse från Krakow

Medlemsresan 2015 gick till Krakow med närmare 15 olika medlemsföretag. Resan startade från Luleå Airport tidig morgon torsdagen den 30:e april med ankomst till ett mulet Krakow 10 timmar senare och inkvartering på hotellet i centrala Krakow. Efter etablering på hotellet intogs en gemensam välkomstdrink innan promenaden till restaurangen Szara vid stora Torget i Krakow.
Maten och sällskapet gjorde ingen besviken. Resan hade tagit på krafterna så för många var det skönt att komma i säng redan efter maten.

Fredag 1:a maj
Efter en stärkande frukost startade grupparbetet på temat ”Vart är NBF på väg” med syftet att fånga upp idéer om hur vår förening kan stärkas och utvecklas. Därefter väntade en guidad stads tur med fokus på Krakows arkitektur och byggnadskonst. Vi fick se gamla byggnader i gotisk- och renässansstil som finns kvar då Krakow blev relativt skonat från andra världskrigets bombningar och strider, till skillnad från många andra städer i Polen.

Den europeiska kulturstaden Krakow har närmare en miljon invånare och är en av dom mest besökta städerna i hela Polen. Staden är ett livaktigt, vetenskapligt, ekonomiskt och socialt centrum med många vackra sevärdheter, som gjorde stads-turen både intressant och trevlig. Stadens centrum fördes 1978 upp på Unescos lista över världskulturarv.

En sen lunch kunde sen ätas på restaurang Farina vackert beläget i närheten av det vackra Stortorget – Rynek Glowny som är stadens hjärta. Maten var under hela resan över mångas förväntan och personligen tyckte jag den var riktigt bra genomgående.

Under eftermiddagen fortsatte grupparbetet med diskussioner om föreningens framtid

På kvällen var det fria aktiviteter och för mig blev det en god bit mat på en av många fina restauranger runt Rynek Glowny. Kvällen fortsatte på en lokal pub och många fina samtal om Byggbranschen och föreningen fick avsluta en lång dag.

Lördag 2:a maj
Efter en god frukost återupptogs diskussioner och idéarbete under parollen  ”Vart är NBF på väg”. Personligen gav det mersmak att få diskutera och reflektera över vår fina förening.  Det bestämdes också att vi skall fortsätta grupparbetet på hemmaplan eftersom det trots allt saknades många föreningsmedlemmar.

Efter grupparbetet var det dags för en kulturhistorisk utflykt med inriktning på Andra världskriget. På vägen till Auschwitz stannade vi till i den pittoreska byn Wygiełzów. Byn är belägen vid foten av det gamla slottet Lipowiec som en gång i tiden symboliserade gränsen till Kraków. Vi fick bland annat få se traditionell folkkonst och upptäcka byns unika träarkitektur i form av både hus och byns heliga kyrka. Allt påminde lite om Hägnan i Luleå tyckte jag och blev lite förvånad att se en avbild av Jesus i trä utföra ”plankan”. I samband med besöket till Wygiełzów fick vi äta en trerätters lunch i traditionell Polsk anda. Gott och mycket trevligt. Vi fick också veta att Polens och Sveriges Byggbranscher har likheter men naturligtvis också skillnader. Frågor som jämlikhet och Arbetsmiljö står precis som i Sverige högt på dagordningen medan arbetstider, lön och anställningstrygghet skiljer sig åt. Visste ni tex att Skanska är Polens tredje största byggbolag.