28.02.2024

Så kommer AI påverka vår framtid

Norrbottens Byggmästareförening och Byggföretagen bjöd in medlemsföretag, studenter på Luleå tekniska universitet och andra särskilt inbjudna till en välbesökt inspirations- och kunskapsföreläsning om det ytterst aktuella och heta ämnet AI med några av den nya teknologins främsta föreläsare.

Amer Mohammed som nu senast har varit Business Area Director och Chief Digital Officer på COOP och även drivkraften bakom rederijätten Stena Lines storsatsning på AI och deras digitala omvandling av företaget, inledde dagen med att prata om ChatGPT. ChatGPT är en revolutionerande generativ AI som tar samhället till nya nivåer med få begränsningar, utvecklingen går i snabb takt och vill organisationer överleva behöver man hänga med menar Amer. Han menar också att omvärldsbevakning är A och O för att hänga med i utvecklingen.

 

Amer Mohammed

Professor Ramin Karim som leder ett av Europas största forskningsteam inom industriell AI och Asset Management, han är även ledare för forskningsprojektet AI Factory för CONSTRUCTION som Norrbottens Byggmästareförening och Byggföretagen i Norrbotten medverkar i. Ramin pratade om förändringarna som sker inom industrin med hjälp av AI och vilka möjligheter AI kan medföra i byggbranschen, han belyste också vilka utmaningar vi står inför och vad som är viktigt att tänka på för att vi ska kunna anamma AI på bästa sätt i branschen.

Ramin Karim

Peter Parnes som är professor i Distribuerade datorsystem vid LTU avslutade dagen med att berätta om hur mänskligt lärande i alla åldrar kan förbättras med hjälp av moderna tekniker. Han berättade även om sin framtidsspaning kring AI och hur vi kan nyttja teknologins utveckling för att effektivisera vår vardag. Han menade dock att AI kan göra oss lata och att gränsen mellan fusk och hjälp blir hårfin. Använder vi AI på rätt sätt kan det leda till stöttning av den kreativa processen och företag som vill lyckas behöver tänka 3-5år framåt för att inte hamna på efterkälken menar Peter.

Peter Parnes

Föreläsarna var inspirerande och bjöd på mycket skratt och många tankar. En som satt i publiken var Gustav Sterling från NCC, Gustav jobbar som ledande specialist inom planering och projektstyrning och arbetar för fullt med att implementera moderna tekniker i sin verksamhet för att identifiera flaskhalsar och optimera processer. Gustav tror på AI som hjälpmedel och vill gärna nyttja det mer i verksamheten för att effektivisera och bli ett branschledande företag.

Från vänster: Erik Ranängen, Peter Parnes, Ramin Karim, Amer Mohammed