20.06.2022

Stort intresse för Byggkollo på Teknikens Hus

Fredag den 17 juni var det dags för husvisning på Teknikens Hus när Byggkollo för första gången anordnades. På plats samlades 24 förväntansfulla barn mellan 8-10 år för att visa upp sina kojor för en minst sagt imponerad skara föräldrar. 

Bild: Teknikens Hus

Byggkollo är ett initiativ av Byggföretagen där man samarbetar med Norrbottens Byggmästareförening och Teknikens Hus. Under fem lärorika dagar får barn leva sig in i rollen som byggarbetare och tillsammans i små grupper ta sitt alldeles egna kojprojekt från start till mål. De har bland annat fått ta fram skisser, hantera byggmaterial och verktyg samt lära sig mer om branschens många olika roller.

– Samarbetet är något som barnen tydligt utvecklat i arbetsgrupperna under veckan. Barnen resonerar, kompromissar och väljer tillsammans vilka beslut de ska fatta. En trygghet att ta egna initiativ har vuxit fram och de verkar ha haft riktigt kul, säger Daniel Ahlbäck Tekniker på Teknikens Hus.

 

Bild: Teknikens Hus

Genom Byggkollo vill man väcka intresset för bygg och anläggning hos unga i Norrbotten för att på sikt skapa en stark kompetensförsörjning i regionen. För att säkerställa ett professionellt och lärorikt genomförande har Teknikens Hus pedagoger, tekniker och feriearbetare utbildat, stöttat och uppmuntrat barnen under dagarna.

– Vi vill redan i tidig ålder visa upp och marknadsföra de möjligheter som finns inom bygg och anläggningsbranschen. Vi har sedan tidigare ett samarbete med Teknikens Hus där vi har en permanent utställning, Bygglek, samt också lärarledda lektioner. Nu har vi lanserat Byggkollo och det har blivit stor succé. Vi hoppas att vi ska få hälsa barnen välkomna till jobb hos oss om 10-15 år, säger Erik Ranängen, Byggföretagen och Norrbottens Byggmästareförening.

Bild: Teknikens Hus

Intresset för Teknikens Hus Byggkollo har varit stort och kollot som kommer tillbaka igen veckan efter midsommar är även då fullbokat.

Tack till Teknikens Hus för alla bilder! Här kan du se några fler: ‘