13.12.2021

Tina Thörner stod för inspiration i högsta växeln

Under onsdagen den 8 december besökte Tina Thörner Luleå och föreläste för ett 40 tal av Byggföretagens och Norrbottens Byggmästareförenings medlemmar på Clarion Hotel Sense. Thörner talade inlevelsefullt om principer för ledarskap, mod och teambuilding som medlemmarna kunde inspireras av och bära med sig in i deras egna värv inom byggsektorn. 

Eftermiddagen började på våning 9 på hotellets restaurangvåning där de medverkande fick avnjuta en vällagad lunch och kaffe på maten. Samtalen runt borden cirkulerade runt de stora industri- och hållbarhetssatsningar som präglar Norrbotten och Västerbotten i dag och i framtiden. Det är satsningar som påverkar byggsektorn stort här i norr, eftersom efterfrågan på kvalitetssäkra byggbolag ökar, vilket i sin tur påverkar kompetensförsörjningen. Det är en inspirerande utmaning för bolagen, och just teambuilding är en viktig beståndsdel i kompetensförsörjning, en av punkterna som Thörner tog upp på föreläsningen.

Efter att kaffet druckits samlades de medverkande i konferenslokalerna några våningar ner, där Thörner sedan tog vid.

Lunch innan Thörners föreläsning

En karriär på liv och död

Thörner har levt ett minst sagt ett händelserikt liv. Ett liv kantat av personliga tragedier, enorma sportsliga framgångar och stora kontraster. Hon har förlorat en pojkvän och kollegor i den farliga rallysporten som hon själv blivit pionjär inom. I det klassiska och mytomspunna Dakar-rallyt har hon medverkat 10 gånger och hon har blivit krönt världsmästare tre gånger. Trots dessa framgångar och motgångar har lusten och lågan för att ständigt utvecklas och att aldrig stå still inte minskat eller svalnat, det går alltid att lägga i en till växel, även om man själv inte är övertygad om det.

Thörner talade om hur man med enkla, men logiska och förnuftiga, val kan lyckas med tuffa och högt uppsatta målsättningar. Genom mellanmänskliga relationer kan man bygga framgång och vända det som ser nattsvart ut, till något ljust. Hon ger exempel på när hon hotats av terrorister under Dakar-rallyt och genom förhandlingar som byggt på ömsesidig respekt tagit sig ur situationen, och vänt terroristerna till allierade.

Hon understryker att gott ledarskap ska ge bränsle och engagemang för målsättningarna, och för att ta sig till målen krävs det att man kan förmedla uppskattning och kunna se till att alla känner sig sedda. Det skapar ett jävlaranamma.

Våga leda och våga vinna

Efter Thörners föreläsning som klockade in på drygt 90 minuter fick publiken ställa frågor till Tina som gladeligen svarade på allt från hennes jobb som mental coach för hockeylag som Schweiziska landslaget och Örebro Hockey, hur man skriver och läser anteckningarna som kartläsare till om rallyvärlden blivit mer jämställd med fler kvinnliga deltagare.

I minglet med fika och kaffe efter föreläsningen var många imponerade och kände att Thörners föreläsning gav många nya infallsvinklar, och många pratade framför allt om hennes djärvhet. Byggsektorn i norr är i stor rörelse med många stora investeringar och utmaningar som ligger för framtiden, och för att ta vara på möjligheterna krävs det just mod, teambuilding och starkt ledarskap. Vi är övertygade om att Thörner inspirerade och gav drivkraft till många av våra medlemmar under onsdagseftermiddagen.

Efter föreläsningens och minglets slut följde ett medlemsmöte för Norrbottens Byggmästareförening där föreningens utveckling diskuterades.

Norrbottens Byggmästareförening och Byggföretagen tackar Tina Thörner för hennes föreläsning och alla medlemmar som medverkade.