12.05.2023

2018 – Jesper Klefsjö och Bengt Jonsson

Motivering:

Skrytbygget – det som uppförs för att imponera i en högre utsträckning än att fylla en praktisk funktion. Genom åren har vi sett dem komma och gå, för att med tiden suddas ut och ge plats till skapelser med syfte och grund för sin existens.  Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling, sprunget ur ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Det ska motivera och främja branschen, lyfta fram de allra bästa exemplen på kvalitet, samarbete, ekonomi och form. 2018 var året då priset för första gången gick till ett norrländskt projekt, det var också första gången som ett VA-projekt tog hem den ansedda utmärkelsen.
Östra Länken i Luleå är inget skrytbygge. Det är ett stolt och välbehövligt bygge. Projektets mål har sedan dag ett varit att förnya och bygga ut Luleå stads VA-system. Ovan jord har lekplatser, fotbollsplaner, gångvägar, stränder, viadukter och en småbåtshamn tagit form för att sätta guldkant på vår vardag. Det vi inte ser, det som inte kan uppmärksammas nog, är det arbete som genomförts under marken. Vattnet som nu rinner genom Östra Länken har möjliggjort byggnationen av en helt ny stadsdel – Kronandalen. Det högst komplexa projektet har lett till att Luleå nu och föralltid är inskrivet i Årets Bygge-historien.
Årets vinnare av Norrbotten Byggmästareförenings Stora Byggpris är två hängivna personer som starkt bidragit till att utmana byggbranschen med en innovativ upphandling och ett resultat som satt Luleå och Norrbotten på kartan som beställare av komplicerade byggprojekt.

 

Juryns medlemmar

Landshövding Björn O Nilsson (ordförande)
Christer Wikberg, Ramboll
Jenny Frank Företagarna i Norrbotten
Hans Andersson, Svenskt Näringsliv AB
Mats Eklund, ordförande Norrbottens Byggmästareförening
Fredrik Kristiansson, Lokalchef Norrbotten Sveriges Byggindustrier.