14.05.2015

Byggstenen 2015

Andreas Eriksson, Nåiden Bygg AB (Civilingenjör)
Tomas Hallin, Taktjänst i Norr AB (Arbetsledare)
Erik Lundgren, Berggren & Bergman (Platschef)
Felix Nordbrandt, PEAB Sverige AB (Bygglärling)
Kalle Nurminen, HÖ Allbygg AB (Bygglärling)
Ola Magnusson, Lindbäcks Bygg AB (Leankoordinator)
Peter Sturk, NCC AB (Platschef)
Michael Gustavsson, SA Englund (Adminstrativ personal)

Resmål: Prag

Initialt var årets studieresa planerad att gå till Bryssel, men det osäkra läget efter terrorattentaten i mars medförde att vi omvärderade och flyttade fram resplanerna. I oktober verkställde vi resan, som gick till Prag.
Tjeckiens huvudstad, grundad på 800-talet och belägen i Europas mittpunkt, är en av Europas vackraste städer med en väl bevarad stadskärna och därav också ett populärt resmål, inte minst för arkitekter. “Dansande Huset” är ett exempel på spektakulär arkitektur, som säkerligen fick många byggare att svära högt under produktionen.

Under resan fick vi uppleva en guidad tur genom Gamla staden med alla dess fantastiska byggnader och andra sevärdheter. Flodkryssningen på Moldau gav en spännande vy av staden från vattenvägen genom staden och en guidad tur till fyra av Prags minsta bryggerier blev en bra upplevelse både för ögat och smaklökarna.

Vårt studiebesök förlades hos Skanska, som driver projektet “Prague-Visionary”. Ett byggnadskomplex på 25 000 m2 som uppförs i ett område norr om stadens centrum. Nyckeln till Skanskas framgång är att man antog utmaningen att skapa en LEEN platinum certifierad byggnad på ett kraftigt förorenat före detta industriområde, där den första utmaningen var att sanera området på ett miljövänligt vis. Man har ombesörjt borttransport och deponi av förorenade massor med “grönast” möjliga metod med hjälp av lastbil och järnväg till en nedlagd gruva utanför staden. Byggmetodiken präglas till stor del av platsbyggda konstruktioner till skillnad mot byggprojekt i Sverige, där prefab dominerar.