07.03.2023

Byggardagen 2023

I fredags var det äntligen dags för Byggardagen. En dag där bygg och anläggningsbranschen i Norrbotten samlades för att inspireras och nätverka med kollegor i branschen. Höjdpunkten på programmet var såklart prisutdelningen av Norrbottens Byggmästareförenings Stora Byggpriset.

Peter Fahlbom, ordförande för Byggföretagen Norrbotten och Norrbottens Byggmästareförening inledde förmiddagen med att hälsa alla 60 deltagare välkomna och därefter drog dagens program i gång.

Först ut var Anne Graf, chef för infrastrukturtjänster på H2 Green Steel, som delade med sig av en lägesuppdatering av deras verksamhet. Hon beskrev var de befinner sig idag och vilka utmaningar som ligger framför dem kopplat till att lösa behovet av byggkapacitet.
– Vi når ut till resten av världen men har problem att nå ut till södra Sverige. Det handlar därför inte bara om vad vi här uppe ska göra, vad ska resten av Sverige hjälpa till med, den gröna omställningen är viktig för oss alla, sade Anne Graf

Därefter tog Ulrika Håkansson, projektchef för LKAB ReeMAP, över stafettpinnen för att berätta om det omfattande industriprojektet de etablerar på Svartön i Luleå. En cirkulär industripark där de ur gruvavfall från förädlingsprocessen för järnmalm, kan utvinna kritiska mineral som apatit och fosfor. Där fosfor är i sin tur en viktig del i framställningen av mineralgödsel och avgörande för vår livsmedelsproduktion.
– Med denna satsning kan LKAB bli hela Europas hemmagruva för fosfor och andra sällsynta jordartsmetaller och täcka ungefär 10 % av Europas behov, då är vi inte lika importberoende av mineral från andra delar av världen, konstaterade Ulrika Håkansson.

Tredje talare var Mikael Hugosson, Alviksgården, som berättade hur de fått familjer från andra länder att flytta till, och etablera sig i norra Sverige. Hur de inom företaget skapar förutsättningar för hela familjen att trivas i länet genom att hjälpa till med en helhetslösning. Exempelvis arbete till medföljande familjemedlemmar, bostad och skola.
– Vi måste se helheten för hela familjen. När hela familjen trivs så kommer de att stanna kvar i Norrbotten. Men då behöver vi tillsammans ordna med jobb till alla och bostäder att stanna i över tid, beskrev Mikael Hugosson

Förmiddagen avslutades med prisutdelning för Norrbottens Byggmästareförenings Stora Byggpris. Årets vinnare är Karin Bodin, koncern-vd för Polarbröd. Hon prisas för sitt mod och beslutsamhet när hon tillsammans med ledningsgruppen på mindre än ett år efter branden som ödelade verksamheten i Bredbyn, återigen kan leverera frukostmackor till brödhyllan. På plats för att dela ut priset var Lotta Finstorp, Norrbottens landshövding och ordförande i jurygruppen.
– Det är jätteroligt att få ta emot detta pris. Men det hade inte varit möjligt utan alla fantastiska medarbetare i Polarbröd och snabbfotade samarbetspartners. Nu ska vi fira detta ordentligt tillsammans, avslutade Karin Bodin.